Joululeipä 2022 (gluteeniton, vegaaninen)

On taas aika julkistaa tämän vuoden joululeipä! Tänä vuonna valmistin ihanan kuohkean ja pehmeän leivän hyödyntäen teffjauhoja ja -hiutaleita.

Aikaisempien Erikoisen Hyvää joululeipien ohjeet löydät näiden linkkien takaa: Joululeipä 2018Joululeipä 2019Joululeipä 2020, Joululeipä 2021. Vuoden 2017 joululeivän reseptin löydät Erikoisen Hyvää – Syksyn ja talven herkkuja kirjasta, joka on saatavilla myös e-kirjana.

Helposti valmistuva leipä saa makeutta tummasta siirapista ja maistuu sellaisenaan tai paahdettuna. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa ja sen voi pakastaa.

Ainekset:

  • 5 dl lämmintä vettä
  • 1 pss kuivahiivaa (Sunnuntai) tai puolikas tuorehiiva
  • 0,75 dl tummaa siirappia
  • 1,5 rkl hienojakoista psylliumjauhetta (Finax)
  • 100 g (2,25 dl) teffhiutaleita (Virtasalmen viljatuote)
  • 250 g (4 dl) teffjauhoja (Virtasalmen viljatuote)
  • 70 g (1 dl) perunajauhoja
  • 1 tl suolaa

Valmistus:

  • Sekoita hiiva ja siirappi lämpimän veden joukkoon. Ripottele ja vispaa joukkoon psylliumjauhe ja anna seoksen geeliytyä.
  • Sekoita kuivat ainekset (teffhiutaleet, teffjauhot, perunajauhot, suola) huolellisesti keskenään ja vaivaa geeliytyneen nesteen joukkoon.
  • Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla. Vinkki: Saat leivinpaperin asettumaan vuokaan helpommin, kun rypistät sen ensin palloksi ja suoristat.
  • Nosta taikina leipävuokaan ja kohota peitettynä lämpimässä paikassa. Vinkki: Gluteeniton hiivaleipätaikina kohotetaan vain kerran. Leipätaikinan kohottaminen vuoassa onnistuu hyvin esimerkiksi kuumenevan uunin päällä tai lämpöhauteessa (laske lavuaarin pohjalle kuumaa vettä).
  • Paista leipää uunin alatasolla 200°C 45-50 minuuttia.

Lisää gluteenittomia ja vegaanisia herkkuja Erikoisen Hyvää -reseptikirjoista. Liity seuraamaan Erikoisen Hyvää myös Instagramissa ja Facebookissa

Jätä kommentti