On taas aika julkistaa tämän vuoden joululeipä! Tänä vuonna valmistin ihanan kuohkean ja pehmeän leivän hyödyntäen teffjauhoja ja -hiutaleita.
Aikaisempien Erikoisen Hyvää joululeipien ohjeet löydät näiden linkkien takaa: Joululeipä 2018, Joululeipä 2019, Joululeipä 2020, Joululeipä 2021. Vuoden 2017 joululeivän reseptin löydät Erikoisen Hyvää – Syksyn ja talven herkkuja kirjasta, joka on saatavilla myös e-kirjana.
Helposti valmistuva leipä saa makeutta tummasta siirapista ja maistuu sellaisenaan tai paahdettuna. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa ja sen voi pakastaa.
Ainekset:
- 5 dl lämmintä vettä
- 1 pss kuivahiivaa (Sunnuntai) tai puolikas tuorehiiva
- 0,75 dl tummaa siirappia
- 1,5 rkl hienojakoista psylliumjauhetta (Finax)
- 100 g (2,25 dl) teffhiutaleita (Virtasalmen viljatuote)
- 250 g (4 dl) teffjauhoja (Virtasalmen viljatuote)
- 70 g (1 dl) perunajauhoja
- 1 tl suolaa
Valmistus:
- Sekoita hiiva ja siirappi lämpimän veden joukkoon. Ripottele ja vispaa joukkoon psylliumjauhe ja anna seoksen geeliytyä.
- Sekoita kuivat ainekset (teffhiutaleet, teffjauhot, perunajauhot, suola) huolellisesti keskenään ja vaivaa geeliytyneen nesteen joukkoon.
- Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla. Vinkki: Saat leivinpaperin asettumaan vuokaan helpommin, kun rypistät sen ensin palloksi ja suoristat.
- Nosta taikina leipävuokaan ja kohota peitettynä lämpimässä paikassa. Vinkki: Gluteeniton hiivaleipätaikina kohotetaan vain kerran. Leipätaikinan kohottaminen vuoassa onnistuu hyvin esimerkiksi kuumenevan uunin päällä tai lämpöhauteessa (laske lavuaarin pohjalle kuumaa vettä).
- Paista leipää uunin alatasolla 200°C 45-50 minuuttia.

Lisää gluteenittomia ja vegaanisia herkkuja Erikoisen Hyvää -reseptikirjoista. Liity seuraamaan Erikoisen Hyvää myös Instagramissa ja Facebookissa!