Tästä on tullut aika hauska perinne! Jouluisen vuokaleivän resepti elää perheessämme lasten ruokarajoitteiden mukaan ja tänä vuonna kuopukselle on saatu lisättyä ruokavalioon kvinoa, joten halusin käyttää sitä leivän leipomisessa. Ensimmäisen Erikoisen Hyvää -joululeivän ohje löytyy vuoden 2017 reseptikirjasta Erikoisen Hyvää – Syksyn ja talven herkkuja. Vuoden 2018 ohje löytyy Erikoisen Hyvää Instagramista ja vuoden 2019 resepti tästä päivityksestä.
Aikaisemmat leivät ovat olleet tummempia, tänä vuonna toteutin vaaleamman makean limpun. Tähän sopisivat erinomaisesti makua tuomaan anis ja kumina, joten taidanpa leipoa vielä toisen satsin leipää mausteilla.
AINEKSET
- 6 dl kuumaa vettä
- 2 dl kvinoaa (keittämätöntä)
- 0,75 dl tummaa siirappia
- 25 g hiivaa (=puolikas tuorehiiva, tai 1 pss kuivahiivaa)
- 4 dl riisijauhoja
- 2 dl hirssijauhoja
- 1 rkl psylliumia (Finax)
- 1,5 tl suolaa
- 2 tl leivinjauhetta
VALMISTUS
- Huuhtele kvinoa huolella.
- Kuumenna vesi (6 dl) ja lisää valutetun kvinoan joukkoon.
- Anna kvinoan turvota hetken aikaa ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Kun neste on noin kädenlämpöistä, sekoita joukkoon siirappi ja hiiva. Anna hiivan herätä hetken aikaa.
- Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat ainekset.
- Kohota peitettynä leivinpaperilla vuoratussa (isossa) leipävuoassa lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
- Paista uunin alatasolla 200°C noin 45 minuuttia.

Lisää gluteenittomia ja vegaanisia herkkuja Erikoisen Hyvää -reseptikirjoista. Liitythän seuraamaan Erikoisen Hyvää myös Instagramissa ja Facebookissa!