Piparkakkutaikina (gluteeniton, vegaaninen)

Olen kokeillut muutamaa eri versiota gluteenittomista ja vegaanisista piparkakuista, joissa ei ole kauraa tai tattaria ja tämän version päätin julkaista! Kuvien piparkakkutaikinassa on leivinjauhetta, mutta jätin alla olevasta reseptistä kohotusaineet pois, sillä piparit kohoavat riittävästi ilmankin.

Taikinan leivottavuutta parantavat tapiokatärkkelys ja psyllium. Taikina tarvitsee levähdyshetken kylmässä ennen käsittelyä, eli leivo se jääkaappiin edellisenä päivänä.

Vinkit:

  • Suosittelen käyttämään Finaxin tai Fazerin psylliumia.
  • Taikina on kylmästä otettaessa kovaa, eli sitä pitää hieman vaivata ja pehmittää ennen kaulimista.
  • Jos taikina tuntuu käsitellessä liian murenevalta, lisää muutama tippa vettä ja vaivaa tasaiseksi.
  • Voit korvata reseptin mausteet 2 rkl piparkakkumaustetta.
  • Voit käyttää reseptissä kasvikermana mitä tahansa ruokavalioon sopivaa valmistetta. Itse käytin Valion Oddly Good Easy Whipping valmistetta.

Ainekset (noin 3 uunipellillistä):

  • 1 dl tummaa siirappia
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
  • 0,25 tl suolaa
  • 125 g maidotonta leivontamargariinia
  • 0,5 dl kasvikermaa
  • 320 g (n. 5 dl) tummia täysjyväriisijauhoja (Virtasalmen viljatuote) + varaa jauhoja myös kaulimiseen
  • 110 g (n. 2 dl) tapiokatärkkelystä
  • 1,5 tl hienojakoista psylliumjauhetta

Valmistus:

  1. Mittaa siirappi, sokeri, margariini ja mausteet kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos on tasainen.
  2. Lisää joukkoon kasvikerma, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  3. Sekoita riisijauhot, tapiokatärkkelys ja psyllium huolellisesti keskenään ja vaivaa jäähtyneen siirappiseoksen joukkoon. Anna taikinan vetäytyä kelmun alla viileässä yön yli.
  4. Nosta taikina huoneenlämpöön ennen leipomista. Huomaa, että taikina on viileänä kovaa, eli sitä pitää hieman vaivata ja pehmittää leivonta-alustalla ennen kaulimista!
  5. Ripottele leivonta-alustalle ja taikinan päälle riisijauhoja, kaulitse ja muotoile piparkakut.
  6. Paista piparkakkuja uunin keskitasolla 200°C noin 4-5 minuuttia.

Lisää gluteenittomia ja vegaanisia herkkuja Erikoisen Hyvää -reseptikirjoista. Liity seuraamaan Erikoisen Hyvää myös Instagramissa ja Facebookissa

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Piparkakkutaikina (gluteeniton, vegaaninen)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: