Hyvät gluteenittomat, maidottomat ja kananmunattomat pikkuletut alkoivat syntyä vaivatta vasta saatuani oikeasti hyvän pinnoitetun lettupannun.
Ohessa kymmenien kananmunattomien ja gluteenittomien lettutaikinoiden veivaamisen jälkeen havaitsemiani lettuprinsiippejä!
- Hyvä pinnoitettu lettupannu säästää hermoja ja sillä saa paistettua ilmavammat letut, suosittelen sijoittamaan.
- Hienojakoinen psylliumjauhe. Tämä korvaa vehnän sitkon ja kananmunan sitovuuden, eli pitää letut kasassa. Bonuksena ravintokuitu!
- Anna lettutaikinan turvota kaikessa rauhassa ennen paistamista.
- Sekoita taikinaa paistamisen aikana – tärkkelys laskeutuu.
- Maltillinen lämpö lettuja paistaessa, jos pannu ei ole armelias. Käytä riittävästi rasvaa.
- Muista, että harjoitus tekee mestarin. Jos ensimmäiset pannulliset ovatkin surullisia myttyjä, lettukäsiala tapaa hioutua toistojen myötä – älä lannistu!

Taikina on iso, sillä tapaan hommaan ryhtyessäni paistaa kerralla myös lettuja lapsille pakkaseen. Puolita ohje siis, jos paistat vain muutamalle syöjälle! Ohje on tarkoitettu nimenomaan pikkulettuihin, räiskäleisiin se on liian paksua.
Tämä letturesepti on vegaaninen (maidoton, kananmunaton), gluteeniton.
Pikkuletut
- 1 l riisimaitoa (tai mantelimaitoa)
- 2 dl vettä
- 400 g hienoja riisijauhoja (= noin 6 dl, eli 1 pss Risentan riisijauhoja)
- 2 tl psylliumia (Finax)
- 1,5 tl leivinjauhetta
- pieni ripaus suolaa
- rasvaa paistamiseen
Valmistus:
- Vispaa psyllium maidon joukkoon.
- Sekoita taikinaan riisijauhot, ripaus suolaa ja anna taikinan turvota 30 minuuttia.
- Paista letuiksi keskilämmöllä maidottomalla margariinilla tai muulla sopivalla rasvalla.
- Muista sekoitella taikinaa paistamisen aikana, sillä tärkkelys laskeutuu astian pohjalle!
Vinkit:
- Nokkosletut: lisää joukkoon 2 rkl nokkosrouhetta.
- Pinaattiletut: lisää taikinaan veden sijasta 2 dl sulatettua pakastepinaattia

Lisää gluteenittomia ja vegaanisia herkkuja löydät Erikoisen Hyvää -reseptikirjoista. Liitythän seuraamaan Erikoisen Hyvää myös Instagramissa ja Facebookissa!