Ihanan mehevä mansikka-raparperitorttu maistuu kesältä! Valmistus on mutkatonta, eikä esillepanossakaan tarvise kursailla. Ohje on viljaton (luontaisesti gluteeniton), vegaaninen (maidoton, munaton), pähkinätön, maissi- ja perunatärkkelyksetön.
Leivonnaisen makeutukseen on käytetty kidesokerin sijaan agavesiirappia. Jos olet tottunut sokerittomiin leivonnaisiin, voit jättää lisättyä makeutusta vähemmälle ja luottaa banaanin, kookoksen ja mansikan luontaiseen makeuteen. Lisää tällöin pohjaan tilkka jotain muuta nestettä korvaamaan siirapin nestemäärää.
* Käytä leivonnaisen valmistamisessa täysrasvaista viileässä hyytyvää kookosmaitoa. Ohjeen valmistamiseen riittää yksi tölkillinen: valuta neste yön yli viileässä hyytyneestä kookosmaidosta ja käytä pohjan valmistamiseen. Lusikoi lisäksi hieman kookosmaidon rasvaista osaa, niin että saat pohjaan 1,75 dl nestettä. Kookosmaidon jäljelle jäävä kermainen osuus vaahdotetaan tortun päälle.
Pohja
- 2 pientä kypsää banaania
- 0,75 dl öljyä (esim. rypsi- tai kookosöljy)
- 1,75 dl kookosmaitotölkin nestettä*
- 0,5 dl vaahtera- tai agavesiirappia
- 1 rkl viinietikkaa (esim. omenaviinietikka tai kookosetikka)
- 2,5 dl kookosjauhoja
- 0,75 tl ruokasoodaa
- 0,25 tl suolaa
- vaniljaa maun mukaan
Täyte
- noin 4 dl pilkottua raparperia
- 2 rkl agavesiirappia
- 2 rkl vettä
- (kourallinen mansikoita)
Päällinen
- 1 kookosmaitotölkin kylmässä viilennyt rasvainen osuus*
- vaniljaa maun mukaan
- noin litra mansikoita
TEE NÄIN
- Soseuta banaanit, öljy ja kookosmaito tasaiseksi seokseksi sauvasekoittimella.
- Lisää joukkoon vaahterasiirappi ja etikka.
- Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää taikinaan ja sekoita.
- Paista leivinpaperilla peitetyssä irtopohjavuoassa (24 cm) uunin keskitasolla 200°C noin 30 minuuttia.
- Valmista täyte kiehauttamalla raparperit agavesiirapin ja veden kanssa. Soseuta kypsät raparperit sauvasekoittimella. Lisää joukkoon halutessasi muutama mansikka ja soseuta tasaiseksi. Levitä pohjan päälle. Anna pohjan vetäytyä hetki viileässä ennen kookoskermavaahdon levittämistä.
- Vatkaa kookosmaidon rasvainen kylmässä hyytynyt osuus vaahdoksi ja mausta vaniljalla. Lusikoi raparperitäytteen päälle.
- Pilko mansikat ja ripottele tortun päälle.
ps. Torttuun juhlavamman muodon saat asettelemalla mansikkaviipaleet säntillisesti ja koristelemalla esimerkiksi syötävillä kukilla ja sitruunamelissan lehdillä.
Seuraa Erikoisen Hyvää leivontaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kuulostaa hyvältä ja kuitenkin tästä saisi varmasti näyttävän kesän juhliin, joka sopisi useimmille erikoisruokavaliota nauttiville.. Voisikohan pohjan tehdä etukäteen pakasteeseen? Ja rasvaisen kookosmaito osan pakastaa? Tai edes paria päivää ennen?
TykkääLiked by 1 henkilö
Hei Teija! En ole pohjaa vielä pakastanut, mutta epäilen sen koostumuksen menevän murenevampaan suuntaan pakastaessa. Maun ja koostumuksen kannalta suosittelisin, että paistat pohjan esimerkiksi juhlaa edeltävänä päivänä jääkaappiin odottamaan ja täytät sekä kuorrutat tortun juhlapäivänä. Kookosmaidon kermainen osa kannattaa siirtää esimerkiksi pakasterasiaan – se säilyy kyllä kylmässä seuraavaan päivään hienosti.
TykkääTykkää
Hei, voisitko antaa vinkkiä mikä kookosmaito hyytyy viileässä? Itse olen aina säilyttänyt niitä lämpimässä ennen käyttöä… Entä kuinka iso tölkki pitää ostaa?
TykkääTykkää
Heippa Sanna! Kiitos kysymyksestä, lisään tilavuuden selkeämmin ohjeeseen 🙂 Eli 400 ml säilyketölkki palvelee tarkoitusta parhaiten. Kookosmaidoissa on melkoisesti eroja ja samankin merkin maito saattaa ajoittain hyytyä eri tavoin, olettaisin että riippuu erästä. Pirkan ja Rainbown kookosmaidot hyytyvät tavallisesti hyvin. Lisäaineeton ja viileässä hyytyvä maito löytyy Bionalta (esim. Ruohonjuuri)
TykkääTykkää