Vadelmasuklaakakku (luontaisesti gluteeniton, maidoton, munaton)

Vadelma-suklaakakun ohje on luontaisesti gluteeniton, maidoton, kananmunaton, soijaton, pähkinätön ja maissiton. Ja ihan mielettömän hyvää ❤. 

Herkullisen suklainen kakku on ihanan mehevä ja täyteläinen. Kakun voi myös sekä täyttää että kuorruttaa ohjeen kreemillä. Jos käytät kreemiä myös täytteenä, tuplaa kuorrutuksen ohje. Pohja on niin mehevä, että se maistuu hienosti ilman täytettäkin. Kakun makua on helppo varioida lisäämällä kreemiin esimerkiksi piparminttuaromia tai luomuappelsiininkuorta.

Kakusta tulee suussasulavan pehmeä ja mehevä. Jos kaipaat kerroksiin helpommin leikattavaa ja mehevää suklaakakkupohjaa, katso myös tämä vegaaninen ja gluteeniton ohje: Suklaakakkupohja

Vegaaninen_gluteeniton_suklaakakku_erikoisenhyvaa

AINEKSET (n. 10 annosta)

Kuivat ainekset

  • 1,5 dl riisijauhoja
  • 1,5 dl perunajauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 0,75 dl kaakaojauhetta
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • ripaus suolaa

Rasva

  • 1 dl sulatettua maidotonta margariinia
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 1,25 dl vettä

Nestemäisen ainekset

  • 0,75 dl päärynäsosetta 
  • 0,75 dl kookosmaitoa (rasvaa noin 18 %)
  • 2 tl omenaviinietikkaa

Kuorrutus ja täyte

  • Suklaakreemi
    • 100 g tummaa maidotonta suklaata
    • 1,25 dl maidotonta margariinia
    • 2,5 dl tomusokeria
  • Kotimaisia (pakaste)vadelmia
  • Sokeria
  • Tuoreita vadelmia ja suklaarouhetta koristeluun

TEE NÄIN

  • Laita uuni kuumenemaan 175°C.
  • Sekoita kuivat ainekset keskenään.
  • Sekoita sulatettu margariini ja rypsiöljy keskenään ja lisää vesi. Vispaa tasaiseksi.
  • Sekoita loput nestemäiset ainekset keskenään ja lisää rasvaseokseen.
  • Lisää nestemäiset ainekset kuivien sekaan ja sekoita tasaiseksi. HUOM! Taikina jää löysäksi, se kuuluu asiaan
  • Paista leivinpaperilla vuoratussa irtopohjavuoassa uunin alatasolla 175°C
    • 23 cm vuoassa paistoaika noin 40 min
    • 17 cm vuoassa paistoaika noin 50 min

Kokoaminen ja koristelu

  • Leikkaa hyvin jäähtynyt kakkupohja kahtia. Kerrosten leikkaaminen on helpointa viileässä vetäytyneestä 17 cm vuoassa paistetusta kakusta.
  • Sulata täytteen vadelmat ja sekoita joukkoon makusi mukaan sokeria. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, muista keittää ne (vähintään 2 min).
  • Levitä vadelmia ja/ tai kreemiä pohjalle ja nosta toinen kerros kakun päälle

Kuorrutuksen valmistaminen

  • Sulata kuorrutteen tumma suklaa mikrossa miedolla lämmöllä ja sekoittele tasaiseksi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi, jos suklaa on päässyt kuumemmaksi.
  • Vatkaa maidoton margariini pehmeäksi, lisää tomusokeri ja vatkaa kreemiksi.
  • Lisää sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi.
  • Levitä kreemiä kakun päälle esimerkiksi veitsellä tai pursottaen.
    • Kuorrutus on lämpimänä melko notkeaa, mutta pursottautuu hyvin ja jähmettyy viilentyessä.

Vinkit:

  • Kakun voi myös sekä täyttää että kuorruttaa ohjeen kreemillä. Jos käytät kreemiä myös täytteenä, tuplaa kuorrutuksen ohje. Pohja on niin mehevä, että se maistuu hienosti ilman täytettäkin.
  • Kakun makua on helppo varioida lisäämällä kreemiin esimerkiksi piparminttuaromia tai luomuappelsiininkuorta.
  • Reseptin suklaalla valmistettavaan suklaakakkupohjaan löydät tästä: Suklaakakkupohja (vegaaninen, gluteeniton)

Vegaaninen_gluteeniton_suklaakakku_erikoisenhyvaa

Tämän ja paljon muita herkullisia reseptejä löydät Erikoisen Hyvää – Syksyn ja talven herkkuja kirjasta! Seuraa Erikoisen Hyvää myös Facebookissa ja Instagramissa!

SaveSave

40 vastausta artikkeliin “Vadelmasuklaakakku (luontaisesti gluteeniton, maidoton, munaton)

  1. hei, tein kolme pohjaa, eikä yksikään oikein noussut (tai oikeammin laskeutui).
    Osaatko arvella, mikä meni vikaan? Maku oli kyllä silti hirmuisen hyvä!

    Tykkää

  2. Hei!

    Kiitos kommentistasi Kiira! Onpa harmillista kuulla, onneksi maku kuitenkin miellytti. Ohjeen ollessa Perheestä-blogissa, muutamalla muullakin lukijalla oli ollut sama ongelma. Olen leiponut kakun nyt lukuisia kertoja täsmälleen ohjeen mukaan, eikä kohoamisen kanssa ole ollut mitään ongelmaa. Toki pohja on luonteeltaan tuhti, eli sokerikakkumaista tästä ei ole tarkoituskaan tulla, mutta leivonnaiseen kuuluisi kyllä selkeästi kohota! En keksi tähän muuta syytä, kuin eron uuneissa (uunithan ovat ”yksilöllisiä”) ja niiden lämpötiloissa: jos uunin lämpötila on ollut liian alhainen kakulle, tämä voisi olla likilaskuisuuden syynä. Omassa uunissani 175°C riittää kohottamaan leivonnaisen, mutta kuten todettu, uuneissa on heittoa paistolämpötilojen suhteen. Muuta syytä en oikein onnistu keksimään tähän, jos ja kun raaka-aineet ovat olleet samat. Kakun voisi kokeilla paistaa säätäen uuni 200°C, peittää kakun paiston loppuvaiheessa, estääkseen pinnan tummumisen ja vähentää paistoaikaa, jotta kakku ei kuivu.

    Tykkää

    1. Hei! Kakku säilyy mainiosti kuorrutettunakin seuraavaan päivään viileässä säilytettynä. Koristelut jättäisin tarjoilupäivään – etenkin jos käytät tuoreita marjoja!

      Tykkää

    1. Kiitos 🙂 Omenaviinietikan tarkoituksena on tuoda taikinaan soodaa aktivoivaa hapokkuutta, eli edes auttaa leivonnaisen kohoamista. Voit halutessasi kokeilla jättää etikan (ja soodan) pois ja vastaavasti lisätä leivinjauheen määrää!

      Tykkää

  3. Ajattelin yrtittää leipoa kakun ilman valkoista sokeria ja korvata sen stevialla ruokavalioni takia. Onko vinkkiä miten korvata tomusokeri täytteessä?

    Liked by 1 henkilö

    1. Hei! Lähtisin korvaamaan suklaakreemin esimerkiksi kookoskerma-suklaavaahdolla, eli täyttäisin kakun stevialla makeutetuilla vadelmilla. Kuorrutteen valmistaisin vatkaamalla 2 dl kookoskermaa vaahdoksi, johon sekoittaisin varovasti noin 60 g sulatettua (raaka)suklaata.

      Tykkää

      1. Heippa! Kaurakerma toimii varmasti hyvin tässäkin – en ole itse kokeillut, kun ei käy perheessä kaikille syöjille, mutta uskoisin näin! Olen laittanut täytteen vadelmat näppituntumalla, riippuen siitä kuinka mehukasta täytteestä tulee, mutta sanoisin, että noin 150 grammaa vadelmia 🙂

        Tykkää

  4. Käyköhän riisijauhojen tilalle ihan vain gluteenittomat jauhot? Ja kookosmaidon tilalle tavallinen maiton tai kerma? Tarvii olla vain munaton ja gluteeniton herkku 🙂

    Tykkää

    1. Hei Sini! Käyttäisin täysrasvaisen kookosmaidon (n, 18 % rasvaa) korvaajana kermaa. Riisijauhojen sijaan voinet käyttää gluteenitonta jauhoseosta – toki vaihtaminen saattaa vaikuttaa koostumukseen, sillä jauhoseoksissa, kuten Fin mix on pelkkää riisijauhoa hienojakoisempi koostumus, lisättyjä tärkkelyksiä sekä sakeutusaineita. Uskoisin kuitenkin kakun onnistuvan myös valmiilla jauhoseoksella!

      Tykkää

  5. Heippa! Tulisiko tuo kookosmaito siis sekoittaa ennen käyttöä, vai käyttää vaan nestemäistä osaa? Täällä kokeillaan pojan synttäreitä varten koekakkua 😉

    Liked by 1 henkilö

  6. Hei!
    Onko kakun valkoista sokeria mahdollista korvata jollain muulla, kuten kookossokerilla tms?
    Tätä ihanaa kakkua on tultu maisteltua usein, olisi kiva löytää vielä vaihtoehto tuolle valkoiselle sokerille 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Hei Ella! Voit hyvin vaihtaa pohjan sokerin kookossokeriin, koivusokeriin tai esimerkiksi näiden yhdistelmään! Täytteen vadelmat makeuttaisin koivusokerilla tai stevialla, sillä kookossokerissa on melko dominoiva maku, joka tosin sopii suklaan kanssa hienosti. Suklaakreemin lähtisin korvaamaan esimerkiksi kookoskerma-suklaavaahdolla, eli valmistaisin kuorrutteen vatkaamalla 2 dl kookoskermaa (tai muuta soveltuvaa kasvikermaa) vaahdoksi, johon sekoittaisin varovasti noin 60 g sulatettua (raaka)suklaata.

      Tykkää

  7. Kamala pohja. Maku hyvä mutta murenee ku hiekkakakku kun käsittelee! Aineet mitattu ja punittu niinkuin resepti sanoi. Muuten siis ok tuotos.

    Tykkää

    1. Hei Tella! Kokonaiskustannukset riippuvat tietysti paitsi laskutavasta (vain kakkuun kuluvan osan raaka-aineista huomioiminen vai koko jauhopussin kustannus), myös valituista tuotteista. Voit hyödyntää raaka-aineiden hinnan laskemisessa esimerkiksi Foodie-sivustoa: https://www.foodie.fi

      Tykkää

  8. Olen todella pettynyt tähän kakkureseptiin. Ymmärrän, että gluteeniton sekä vegaaninen leivonta yhdistelmänä on haastava, mutta kakku epäonnistui täysin. Tein kaikki mittaukset yms. ohjeen mukaan, mutta kakun jäähdttyä irrotettuani irtopohjavuoan kakkupohja hajosi käsiin suuriksi lompareiksi. Vaikka lähdin liikkeelle skeptisin mielin, uskoin silti aidosti kakun onnistuvan. Pettymys oli suuri, sillä kakku olisi ollut tärkeää saada tehtyä, eikä aikaa ollut aloittaa jonkun muun leivonnaisen leipomista.

    Tykkää

    1. Hei Outi! Tyyli on vapaa! Itse tapaan pingottaa leivinpaperin irtopohjavuoan pohjalle. Tällöin kakun kannattaa antaa jäähtyä ennen irrottamista ja varmistaa, että kakku ei ole reunoiltaan tarttunut vuokaan ja repeä vuokaa avatessa. Leivinpaperin voi myös rypistää, suoristaa ja laittaa vuokaan niin, että se ylettää myös reunoille. Kakun sivuista ei tule niin kauniit, mutta ainakaan se ei tartu vuokaan kiinni 🙂

      Tykkää

      1. Kiitos. Kakku on juuri uunissa ja näyttää tarttuvan reunoihin. Kohoaa vain keskeltä. 🙂 Voitelin reunat Keijulla, mutta silti… Vuoka on kyllä uusi, voi vaikuttaa asiaan.

        Tykkää

    1. Hei Sofi! Kakku kannattaa täyttää ja kelmuttaa tai hyödyntäen esimerkiksi rengasvuokaa täyttää jääkaappiin mehevöitymään. Saatuaan levätä ja kosteuden tasaannuttua viileässä, kakusta tulee stabiilimpi. Kaulintamassalla päällystäessä kuorruttaisin myös kakun maidottomalla kreemillä niin, että hillo ei pääse vetistämään massaa.

      Tykkää

  9. Hei. Oletko käyttänyt tähän kakkuun mitä riisijauhoa? Minulla on kotona Vuohelan gluteenitonta karkeata riisijauhoa ja Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta tummaa täysjyväriisijauhoa. Käykö niistä kumpikaan tähän kakkuun?

    Tykkää

Jätä kommentti